Proteinpannekaker

Jeg blir fort veldig lei hvis jeg spiser det samme til frokost hver dag. Pannekaker er et fint alternativ, og disse har fått ekstra proteiner i form av proteinpulver. De ekstra proteinene sammen med fettet pannekakene stekes i, er med på å holde meg mett lenger. Ingredienser 3,5 dl soyamelk 1 ss eplecidereddik 2 dl

Soy-i-kål – helt enkelt

Til tross for at jeg aldri likte får-i-kål før jeg kuttet ut kjøtt, bestemte jeg meg for å teste ut den veganske versjonen, soy-i-kål, høsten 2022. Heldigvis viste det seg at jeg likte den veganske versjonen langt bedre – faktisk syntes jeg den var kjempegod! Etter å ha fått spørsmål om oppskrift, bestemte jeg meg

Saftig eplekake uten egg og melk

Vi flyttet nylig til en ny by, og bor i et kjempefint og sentrumsnært område. Vi er så heldige at vi har naboer med epletrær, og av en nabo fikk vi noen flotte epler. Det viste seg fort at eplene var alt for sure til å spises (i hvert fall for min del), men de

Deilige bananmuffins

Mange synes bananene er litt ekle når de har fått bruke prikker på skallet. Personlig liker jeg godt å spise dem slik. Å kaste «overmodne» bananer kunne ikke falle meg inn, enten kan man fryse dem og bruke dem senere (f.eks. til nicecream eller smoothie), eller man kan rett og slett bake med dem! Disse

Veganske vafler

Disse vaflene er geniale å lage hvis du har aquafaba til overs. Aquafaba er vannet kikertene ligger i når du kjøper dem på boks. Kikertene kan du for eksempel bruke i Chana Masala. Ingredienser 1 1/2 dl aquafaba 1 dl sukker 5 dl soyamelk 4 ss plantebasert olje (f.eks. raps eller solsikke) 400 g siktet

Milano-favoritter

At jeg elsker å reise er ingen hemmelighet, og 16. – 19. november besøkte jeg Milano i Italia for første gang. Tidligere har jeg besøkt Roma, som jeg liker veldig godt, og var spent på å besøke en annen italiensk by. Når man bor på hotell må man gjerne spise ute, og jeg tenkte å

Enkel tomatsuppe med linser og makaroni

Tomatsuppe er superenkel og god hverdagsmat! Denne tar kanskje lengre tid enn den du kjøper på pose, men det er den også verdt, spør du meg. Deilige ingredienser som ferske tomater, gulrot og røde linser gjør den næringsrik, og den har tilnærmet ikke noe fett. Det aller viktigste er selvsagt at den smaker godt. Ingredienser

Mine favorittfrokostting

Som barn var jeg ikke spesielt glad i middagsmat, noe som har endret seg etter at jeg ble voksen. Fortsatt er jeg dog et utpreget frokostmenneske, og ingenting er så deilig som morgner hvor jeg har god tid til frokost. Derfor tenkte jeg det var på tide med et innlegg hvor jeg snakket litt om

Tofurøre

Det finnes sikkert en haug oppskrifter på tofurøre der ute, men jeg vil allikevel dele min. Tofurøre minner litt om eggerøre, som jeg var veldig glad i før jeg ble veganer. Helt likte smaker det selvsagt ikke, men siden jeg bruker svart salt, får den faktisk en litt «eggete» smak. Jeg har kjøpt svart salt

Vegansere spiser ikke bare sunn mat!

Noen tror at vi veganere bare spiser sunn mat… Slik er det selvfølgelig ikke. Noen ganger vil også vi spise snop eller søppelmat. Denne uka startet med noen lange dager, så da jeg kom hjem fra jobb på onsdag var tanken på å stå over gryter og kokkelere ikke fristende. Dermed endte jeg opp med

Grønn linse- og spinatsuppe

Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har hørt at det å spise vegansk er så dyrt. Dette er faktisk ikke sant, og da jeg laget denne suppa sjekket jeg hvor mye den kom på. Det er mat nok til to sultne, voksne personer, og herligheten kom på under femtilappen. Akkurat hvor mye krydderne koster

Spaghetti med hvit blomkålsaus

Det er egentlig ikke så ofte jeg spiser spaghetti og annen pasta, selv om jeg egentlig liker det godt. Hvorfor det er sånn vet jeg ikke helt, men det har bare blitt sånn. Når det er sagt, så tror jeg vi alle har dager hvor energinivået er på bunnen og vi ikke orker å stå

Grønn matfestival på Jessheim for første gang!

For første gang har det blitt arrangert en vegansk matfestival på Jessheim. 26. – 28. mai fant Green Food Fest sted, med relativt tettpakket program. Kun to uker etter Oslo Vegetarfestial var det igjen duket for grønn matglede. Gratis inngang var det også! Å komme seg til Jessheim på lørdag formiddag gikk helt fint med

Dal makhani

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker alt av belgfrukter. Retter med bønner, linser og kikerter har en tendens til å gå ned på høykant! Nylig har jeg begynt å lage dal makhani, som jeg har elsket når jeg har spist det ute. De fleste oppskrifter jeg har funnet har inneholdt kidneybønner, men personlig foretrekker

Oslo Vegetarfestival 2017

I flere år har jeg hatt lyst til å delta på Oslo Vegetarfestival, som tar plass i Oslo hver vår. Tidligere har det stort sett krasjet med andre ting, og jeg har ikke kunnet reise. I år hadde jeg endelig sjangsen, siden jeg nylig flyttet hjem til Oslo, i tillegg til at jeg ikke hadde

Mitt favorittidsskrift

Det er ikke ofte jeg kjøper tidsskrift! Som regel foretrekker jeg å låne på biblioteket, både fordi det er veldig mye billigere for meg, men også for å støtte biblioteket. Når det er sagt, unner jeg innimellom meg selv å kjøpe et tidsskrift jeg ikke får tak i på biblioteket, rett og slett fordi det

Burger fra Deli de Luca

Det er nesten rart hvor entusiastisk man kan bli bare fordi Deli de Luca kommer med noe nytt på menyen. Spånn er visst vi veganere, noe nytt kommer og vi løper av gårde for å teste det ut. Man kan vel ikke akkurat påstå at realitetens burger så like delikat ut som burgeren på bildet

Min veganske julemiddag 2016

Jeg liker å tro at min julemiddag i år var rimelig tradisjonell julemat. Det er sikkert en del som vil protestere, bare fordi den ikke inneholder kjøtt, men der må jeg faktisk si meg uenig. Ikke hadde jeg pizza, og ikke hadde jeg salat heller. Faktisk synes jeg både hovedrett ogdessert kan minne om det

Vegansk julebord i Sandnes 2016

Jeg elsker å gå på vegansk julebord, og synes det virkelig er verdt hvert øre jeg betaler. 17. desember i år var jeg på Quality Hotel Residence sitt i Sandnes. Dette er det hotellet selv som står for, og kokken der er en magiker når det gjelder vegansk mat! Selv om han ikke er veganer

Hvit blomkål- og bønnesuppe

For meg er høsten skikkelig suppetid! Mange er kanskje ikke klar over hvor superenkelt det er å lage suppe fra bunnen av, men etter at jeg fant ut hvor kjapt og enkelt det er, har jeg knapt rørt en suppepose. I tillegg smaker det bedre, og er langt mer næringsrikt! Denne suppa er superenkel å

Vegetarisk chili (chili sin carne)

Chili er utrolig godt, og bønner er en skikkelig god kilde til blant annet proteiner. Denne oppskriften er inspirert av andre oppskrifter jeg har lest, og er ganske enkel. Ingredienser – en klatt vegansk margarin – 1 medium løk – 1 rød chili – 2 fedd hvitløk – 2 små, modne tomater – 1 boks

Elin anbefaler: Universo Vegano

Jeg har nylig vært i Roma, og til min store glede fantes det faktisk veganske restauranter i nabolaget til hotellet jeg bodde på. Bare en liten gåtur unna lå Universo Vegano, hvor jeg valgte å spise en stor lunsj en av dagene. Denne filialen av Universo Vegano, som er en vegansk hurtigmatkjede, har adresse Piazza

Veganere og B12

Selv om man med et variert og balansert kosthold fint får i seg det meste av det man trenger som veganer, er det et par vitaminer man må passe på. En av disse er B12. Nå skal det sies at det ikke er kun veganere som sliter med B12, det gjelder andre også. Jeg kjenner

Mmmmmilkshake!

Når gradestokken viser over tjue pluss er det deilig å sitte ute på balkongen og leske seg med milkshake! Og milkshake trenger slettes ikke melk eller iskrem for å smake godt. Denne smaker av kokos og sjokolade (noe jeg simpelt hen elsker!), og er så enkel å lage at det er til å grine av.

Sjokoladeis!

Jeg simpelt hen elsker iskrem! Blant veganere er såkalt «nice cream» gått verden rundt som en hit, da dette er enkel og god vegansk «iskrem». Her er min personlige variant, og selv om den er helt sukkerfri, kan jeg med hånden på hjertet si at det merker i hvert fall ikke jeg noe til. Her

Produkttest: Veganske biffstrimler fra Den vegetariske slakteren

For litt siden var jeg innom min favoritthelsekostbutikk her i Sandnes, og da ble jeg anbefalt biffstrimlene fra Den vegetariske slakteren, et nederlandsk firma som produserer ulike vegetariske og veganske kjøtterstatninger. Jeg uttrykte min skepsis og nevnte at jeg ikke var så glad i smaken av biff, men ble forsikret om at denne ikke smakte

Veganere og kalsium

Som veganer er det ofte man får spørsmål om hvordan man får i seg ulike næringsstoffer, og noen ganger får man kommentarer på at siden man ikke inntar meieriprodukter, egg eller kjøtt, kan man umulig få i seg nok av næringstoffer som man er oppdratt til finnes i animalske produkter. Et av disse er kalsium,

Produkttest: Violife-ost, «pizza flavour»

Denne produkttesten er subjektiv og kun etter min smak. Jeg har selv kjøpt produktet, og innlegget er ikke på noen måte sponset. Du kan være trygg på at det er min ærlige mening som kommer frm i dette innlegget, og at jeg ikke er redd for å si hva den er. Violife er en 100%

Vegan Friday 6

Joda, jeg var på Vegan Friday 5 i januar, men må innrømme at maten (med tema «amerikansk buffet») skuffet litt. Det var veldig mye soya (som jeg jo ikke tåler) og maten var vel ikke helt samme standard som jeg hadde forventet. I dag var tema «italiensk buffet», og jeg var veldig nysgjerrig på hva

Elin anbefaler: Franchia Vegan Cafe

Franchia ligger i Midtown East, sentralt på Manhattan i New York, med adresse 12 Park Ave (mellom East 34th og East 35th Street). Denne koreanske restauranten er vegan, og er «søster» av Hangawi, som var restauranten jeg først hadde tenkt meg til. Da jeg ankom var det fullt, men den hyggelige betjeningen fikset fort en

Julemiddagen 2015

Jula 2015 tilbragte jeg alene. Etter hektiske uker var det godt å slappe av og ha kvalitetstid med meg selv. Jeg jobbet på dagen julaften, og gikk for en ganske enkel julemiddag. Det ble vegisterkaker fra Veganmisjonen (aldri en miss), stekte poteter, grønnsaker, og soppsaus av hvetefløte. Til dessert hadde jeg fruktsalat med havrevaniljesaus. Supergodt

Risboller

Min favorittjulekake har i årevis vært risboller. Du vet, disse sjokoladebollene med puffet ris. Og i år tenkte jeg at jeg skulle teste ut hvordan de ville bli hvis jeg laget dem veganske, etter å ha lært noen nye triks de siste par månedene. Som sagt så gjort, en kort desemberkveld var alt som skulle

Vegan Friday 4

I går var jeg på «Vegan Friday» på Quality Hotel Residence her i Sandnes. Hotellets restaurant, Spinneriet, hadde dekket til for treretters «fransk aften», og vi var en ganske stor gruppe som møtte opp (jeg tipper vi var rundt 30-40 stykker), til tross for det forferdelige været. For meg var det første gang jeg var

Frokostmuffins med banan og valnøtter

I morgen er det 1. mai, og jeg skal på frokost med Rødt i Stavanger. I den anledning hadde jeg lyst til å bake noe og ta med meg som et lite bidrag, og siden jeg vet noen av de andre er veganere, hadde jeg lyst til å lage noe også de kunne spise. Jeg

Test av vegansk ost og pølser, og andre veganske utfordringer

Jeg har testet ut den veganske osten Cheezly (cheddar-varianten), men jeg må innrømme at jeg har problemer med bismaken det gir. I tillegg funker den over hodet ikke å smelte, så å lage pizza eller ostesmørbrød (som jeg testet ut) funker dårlig. Pølser, derimot, har jeg bedre erfaring med. På Kinsarvik i Sandnes fikk jeg

Nøttestek jula 2014

Det finnes mange nøttestekoppskrifter der ute, og mange av dem er innbakt i butterdeig. Selv foretrekker jeg variantene uten butterdeig, og jeg fikk derfor lyst til å se om jeg kunne få til min helt egne nøttestekoppskrift. Denne er enkel å lage, og bør funke for de fleste. Det er ingen «fancy» ingredienser i, men

Verdens beste julebordmat?

I går var jeg på vegansk julebord i Stavanger. Julebordets kokk jobbet tidligere på Resept, en vegansk restuarant i Stavanger som måtte stenge i 2012, og han hadde tryllet fram de nydeligste retter. Jeg kan med hånden på hjertet si at det var den beste maten jeg har spist på et julebord noen sinne! Det

Jeg skal på vegansk julebord!

Torsdag 11. desember skal jeg på vegansk julebord i Stavanger! Det var Silje Alice som tipset meg, noe jeg synes var kjempehyggelig gjort. Det er litt skummelt, siden jeg ikke egentlig kjenner noen andre som skal dit (jeg kjenner jo egentlig ikke Silje Alice og kjæresten hennes, selv om jeg veldig godt vet hvem de

Pimp your tea

Det hender seg jeg bommer litt på tekjøpet, men siden jeg elsker krydret, sort te, bruker jeg å legge til litt krydderier, og – vips! – har du en god, sort krydderte. Du trenger: – en sort te – hel kanelstang – hel kardemomme – nellikspikre – tørket, hel chili Jeg bruker å ha den

Grovbrød i bakemaskin

For noen år siden gikk jeg til innkjøp av en bakemaskin. Jeg gikk for en OBC Nordica 6574, og har virkelig ikke angret siden. Mulighetene er mange, og det følger med et oppskriftshefte. Oppskriftsheftet brukte jeg nok mest i starten, nå bruker jeg det stort sett for å se cirka hvor stor mengde jeg skal

Las Brumas Cup of Excellence

Jeg oppdaget plutselig at jeg ikke har oppdatert denne bloggen på over et år! Det var overhodet ikke planen, men det ble bare sånn. Siden jeg har tenkt at jeg skulle skrive litt mer om kaffe, gjør jeg et nytt forsøk på å sparke liv i den igjen ved å skrive om mitt nyeste kaffebønneinnkjøp:

Elin anbefaler: Blossom

I sommer var jeg på treukers ferie til USA, og ett av stoppene var New York City. Jeg tror ikke jeg noen sinne har vært i en by med så mange gode alternativer for oss som ikke spiser kjøtt. Her har du fastfoodkjeder som Loving Hut (vegan) og Maoz, hvor det serveres god, vegetarisk mat

Avocadopålegg

Avocado er en frukt full av næringsstoffer. Her finner man blant annet kalsium, proteiner, vitamin A, E og C, kalium og en rekke andre nyttige stoffer kroppen trenger. Jeg elsker at denne frukten er så anvendelig, og jeg elsker å ha den på brødskiva! Her er en oppskrift på et avocadopålegg, nok til 2 vanlige

Veganske dager

Jeg har spist kikertburgere, pasta, sushi, havregrøt, drukket smoothie og kaffe… Og i dag har det vært strålende sol, så da ble det grilling i parken etter jobb. Tofu-pølsene var faktisk veldig gode! Kikertburgerene laget jeg faktisk veldig enkelt. Helt på slump moste jeg sammen kikerter, litt havregryn, kikertmel, krydderier og litt vann i en

Bad Ass-burgere

Jane, som har min favorittmatblogg, Veganmisjonen, har i kokeboka Kjøttfrie dager bidratt med en burgeroppskrift, som hun har kalt «Bad ass-burgere». Da jeg så oppskriften visste jeg med én gang at denne måtte jeg prøve! Det første jeg måtte gjøre var å få fatt i møllbønner, da dette var en bønnetype jeg ikke hadde i

Elin anbefaler: Carnevale

Sist jeg var i London snublet jeg tilfeldigvis over en restaurant jeg aldri hadde vært på før: Carnevale i 135 Whitecross Street. Jeg vet ikke om dagen jeg besøkte restauranten var spesielt travel, men det var ganske fullt der, så det kunne kanskje ha lønnet seg å bestille bord (jeg fikk heldigvis plass, var jo

Curry med kikerter

Denne retten er inspirert av en veldig god, vegan curry jeg spiste i Bradford, da jeg var på EasterCon i påsken. Hovedingrediensen er kikerter, som er en god kilde til proteiner. Ingredienser 1 ts knust ingefær 1 ts knust hvitløk juicen av 1/2 lime 1/2 ts chilipulver 1 ts garam masala 1/2 ts kardemomme 1/2

En grønn start på dagen

Første gang jeg hørte om smoothie med spinat, grein jeg på nesa. Heldigvis er jeg ikke redd for å prøve nye ting, og oppdaget at det faktisk smakte overraskende godt! En slik smoothie gir meg en skikkelig kickstart på dagen, og er proppfull av godsaker. Frossen spinat inneholder blant annet vitamin A, vitamin C, kalsium,

Blomkålsuppe

Denne vegane blomkålsuppa er kjempeenkel å lage! Du koker opp ca 5 dl med grønnsakskraft pluss en skvett hvitvin, og har i 1 stor potet skåret i terninger og buketter av 1/2 blomkål. La det koke til grønnsakene er møre, og ha i 1 kartong (250 ml) «iMat» fra Oatly (en slags havrefløte laget av

Snop!

Som regel skal det mye til for at jeg spiser tomater rå, uten noe tilbehør. Små perletomater, derimot, synes jeg er skikkelig godt, og jeg spiser det veldig gjerne som snop. Godt og sunt! Tomater inneholder i følge Matvaretabellen mye nyttig: Vitamin A og C, jern, kalsium, kalium, og magnesium for å nevne noe. Nam,

Juice – en god start på dagen

I fjor sommer kjøpte jeg meg noe så «fancy» som en juicemaskin. Å lage egen juice er både sunt og veldig godt. Fersk juice om morgenen er rett og slett ekte hverdagsluksus. Her er noen gode juicer jeg har laget. OBS! Alle disse oppskriftene krever juicemaskin. Morgensoljuice 1 glass 1 grønt eple 1 gulrot 1

Risgrøt med vri

Som barn vokste jeg opp med at lørdag var grøtdag. Vi spiste grøt til vanlig middagstid (jeg husker ikke akkurat når dette var, men kan vel tenke meg det var i tre-firetiden), og på kvelden laget vi noe «ekstra godt», som pizza eller liknende. Siden det er lørdag i dag, tenkte jeg lage risgrøt, men

Elins tomatsuppe

Noen tror at tomatsuppe er kompliserte greier å lage fra bunnen av, men det er egentlig kjempeenkelt! I tillegg smaker den flere ganger bedre enn den du lager av pose! Denne varianten er vegan, og kan fint spises som den er, for eksempel med brød til, eller for de som ikke er veganere, kan man

O’ svake menneske…

Jeg har det som på engelsk kalles ei søt tann… Og noen ganger er jeg svak og faller for fristelsen om å spise dessert, på en helt vanlig hverdag. En jeg er veldig svak for er denne melkefrie desserten fra Alpro. Smaken er av mørk sjokolade, og hvert beger består av 125g herlighet. Men det

Spireglass

Det er noe eget med å dyrke fram maten man spiser selv. Jeg skal ikke påberope meg å ha så grønne fingre at det gjør noe, men å spise noe man vet ikke er nedsprøytet med gift både smaker og føles godt, spesielt når man står for den selv. Ett sted må man starte, og

Pistasjenøttsmør

I fjor prøvde jeg meg på noe nytt! I et forsøk på å kutte ned på melkeprodukter trengte jeg noe jeg kunne ha på brøskiva mi om morgenen, og siden jeg ikke er så glad i verken syltetøy (for søtt) eller peanøttsmør (vel… peanøtter), tenkte jeg at det kunne være lurt å forsøke en annen

Kikert- og bønneburgere

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele min oppskrift på kikert- og bønneburgere. Denne oppskiften har jeg delt med andre tidligere, men det spiller ingen rolle. Disse burgerene blir knallgode! Ingredienser En håndfull tørkede kikerter En håndfull tørkede sorte bønner En håndfill havregryn En håndfull cashewnøtter (saltede og ristede) 2 ss kikertmel 2 ss

Elins currysuppe

Egentlig tenker jeg på høsten som den store suppeårstiden, men til tross for at det er desember, så er det lite som minner om vinter ute. Det er relativt mildt, og snøen som var her, har stort sett smeltet. Da passer det vel godt med denne currysuppa? Suppa er enkel å lage. Denne varianten er

Elins enkle chana masala

Jeg elsker kikerter, og denne indiskinspirerte retten er blant mine favoritter. Den er enkel å lage, og inneholder vanlige ingredienser du kan finne i de fleste matbutikker. Elins chana masala Ingredienser: 1 boks kikerter 2-4 ss nøytral matolje (f. eks. rapsolje) 1 rødløk 2-3 cm bit fersk ingefær (evt. 1-2 ts frosset ingefær eller «ingefærmos»

Veganske pølser

Det eneste disse «pølsene» egentlig har til felles med pølser av kjøtt er formen. Ellers minner de svært lite om dem, heldigvis for oss som ikke tåler/liker/vil spise kjøttproduktet. Med andre ord, dette er ikke en kjøtterstatning, noe jeg egentlig svært sjeldent bruker uansett. Jeg ble inspirert til å lage disse etter å ha lest