Soy-i-kål – helt enkelt

Til tross for at jeg aldri likte får-i-kål før jeg kuttet ut kjøtt, bestemte jeg meg for å teste ut den veganske versjonen, soy-i-kål, høsten 2022. Heldigvis viste det seg at jeg likte den veganske versjonen langt bedre – faktisk syntes jeg den var kjempegod! Etter å ha fått spørsmål om oppskrift, bestemte jeg meg for å skrive ned cirka hva jeg gjør. Må riktignok innrømme at det nok ikke er likt to ganger, for som regel slenger jeg det bare sammen. Jeg har laget soy-i-kål både i gryte og i en Crock Pot Express, og det sistnevnte er nok det jeg liker best. (Jeg kjøpte min Crock Pot Express på Finn.no).

Tallerken fylt med soyabiter, kål og poteter.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2023

Tanken bak denne oppskriften er at du skal kunne lage soy-i-kål både i vanlig gryte og i en Crock Pot (eller liknende). Mye av det jeg gjør med min Crock Pot Express har jeg hentet inspirasjon fra og lært av Nisha fra Rainbow Plant Life. Jeg har fulgt henne på YouTube i noen år nå, og helt siden jeg så henne lage mat i en «instant pot» (som hun kaller det), har jeg hatt lyst på en.

Du vil se at jeg i oppskriften bruker soyabiter. Disse kalles «soya chunks» på engelsk, og jeg kjøper de på internasjonale dagligvarebutikker. I Østfold har man f.eks. UMS, i Stavanger-området har man IMS (Internasjonal matsenter), i Oslo har man flere, og mange andre steder i Norge har liknende butikker.

Jeg synes alltid det er vanskelig å si noe om antall porsjoner, siden det kommer an på hvor mye en person spiser. Skal jeg gjette, tror jeg denne oppskriften er nok til cirka fire personer.

Ingredienser

100 g soyabiter
1/2 hodekål (eller sommerkål)
1 gul løk
2 ss vegansk smør
2 dl vann
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ts tørka persille
1 ts tørka salvie
1 ts tørka estragon
1 laubærblad

Sånn gjør du

Legg soyabitene i vann og la de ligge til bløtgjøring i minst 15-20 minutter. Det gjør ingenting om du lar dem ligge lengre.

Hakk løken i små biter, og kålen i båter som du deretter kutter på tvers (det er best når ikke kålbitene blir for store/lange).

Smelt smøret i gryta. Ha i løken sammen med salt og nykvernet pepper og la det surre til løken er mjuk.

Ha i persille, estragon og salvie, og bland. Ha i buljongpulveret og vannet, samt laubærbladet.

Hell vannet av soyabitene, og ha dem deretter i gryta sammen med kålen, slik at de blir godt blandt.

Kok opp, og la det koke til kålen er helt mjuk. Det tar som regel 40 – 60 minutter.

Når det hele er ferdig kokt, fisker du ut laubærbladet. Smak på soy-i-kålen og se om den trenger mere salt eller pepper.

Server gjerne med nypoteter og smelta smør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.