Som veganer er det ofte man får spørsmål om hvordan man får i seg ulike næringsstoffer, og noen ganger får man kommentarer på at siden man ikke inntar meieriprodukter, egg eller kjøtt, kan man umulig få i seg nok av næringstoffer som man er oppdratt til finnes i animalske produkter. Et av disse er kalsium, for hvem har vel ikke fått høre at for å få i seg nok kalsium, så må man drikke melk? Heldigvis kan veganere fint få i seg nok kalsium uten tilskudd, da dette finnes i plantebasert kost. Tahini, som er en pasta laget av sesamfrø, for eksempel, er svært rikt på kalsium. Faktisk finner man mer kalsium i tahini enn i melk! Mandler er også svært kalsiumrikt. I tillegg er det flere typer nøtter, frø og grønnsaker som inneholder kalsium, om enn ikke i like rikelige mengder, samt at en rekke plantemelkprodukter tilsatt kalsium. Det bør med andre ord ikke være noe problem for en veganer å få i seg nok kalsium, så lenge man har et velbalansert og variert kosthold. Dette med et velbalansert og variert kosthold gjelder forøvrig alle, ikke bare veganere!
Under har jeg laget en liten tabell med oversikt over kalsiuminnhold i noen matvarer. Jeg har satt helmelk på toppen som sammenligningsgrunnlag, men ellers er det kun plantebaserte matvarer jeg har tatt for meg. Håper dette kan være til hjelp for andre, så vel som meg selv.
Kalsiumkilder
Matvare | Mengde kalsium pr 100 g spiselig matvare |
Helmelk | 120 mg |
Tahini | 680 mg |
Tofu | 540 mg |
Mandler | 264 mg |
Tørkede hvite bønner | 240 mg |
Grønnkål, rå | 157 mg |
Fiken, tørket | 162 mg |
Frossen spinat | 120 mg |
Kilde: Matvaretabellen.no