Grovbrød med frø

Noe av det beste som finnes er hjemmebakt brød, ikke sant? Spesielt når det er nystekt, med vegansk smør på, og kanskje syltetøy. Her er oppskriften på brødet jeg har begynt å lage meg. Jeg lager deigen i brødbakemaskina mi, og så baker jeg ut deigen, og lar brødene etterheve før jeg setter dem i ovnen. Det kan så klart gjøres på flere måter!

Ingredienser

6 dl siktet hvetemel
1 dl sammalt hvete, grov
1 dl sammalt hvete, fint
1 dl havregryn
2 ts salt
2 ts tørrgjer
1 dl linfrø
1/2 dl solsikkefrø
1/2 dl gresskarkjerner

4,5 dl lunket vann
2 ss olje (gjerne olivenolje)
1 ss daddelsirup (eller annen plantebasert sirup)

Sånn gjør du

Bland det tørre i en bolle, deretter blander du det våte i en seperat beholder før du har det oppi bollen med det tørre og elter det godt sammen. Bruk gjerne en kjøkken- eller brødbakemaskin til å elte det sammen. Deigen skal være godt blandet og smidig.

Ha over et håndle og sett den lunt, og la den heve i en times tid.

Forvarm stekeovnen til 200°C.

Strø lett litt siktet hvetemel på en jevn flate, for eksempel kjøkkenbenken, og hell deigen dit. Elt den lett og del den i to leiver. Legg dem på ei stekeplate med bakepapir, la dem så etterheve i 30 minutter.

Når brødene har fått etterheve, lager du noen «snitt» i brødene. Grunnen til å snitte brødene er for å kontrollere hvor brødet kommer til å sprekke når det hever seg i ovnen.

Deretter setter du så plata i den forvarmede ovnen på nederste rille. Stek brødene i 45 – 50 minutter, til de har en gylden skorpe.

To nystekte brød ligger på ei stekeplate med bakepapir.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2024

Ei skive brød med smør som har smeltet ligger på en hvit asjett. Det er tatt en bit av skiva.
Foto: Elin Bekkebråten Sjølie © 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.